Svi stručnjaci iz područja rasta i razvoja djeteta slažu se u jednom – puzanje je vrlo važna faza u razvoju djeteta koja se ne bi smjela preskočiti! Dapače, poželjno je da dijete čim duže puže jer puzanje ima brojne koristi za dijete, ne samo u djetinjstvu, nego i kasnije u životu.

 

Zašto je puzanje važno?

 • RAZVOJ SNAGE- Puzanjem se snaže mišići ruku, ramena, trupa, kukova, nogu
 • RAZVOJ INTELIGENCIJE- Puzanjem se umrežuju živčane stanice desne i lijeve strane mozga i na taj način se utječe na razvoj mozga
 • RAZVOJ KRALJEŽNICE- Puzanje potiče zdrav razvoj kralježnice, te utječe na pokretljivost kralježnice i rebara
 • RAZVOJ VIDA – Puzanje utječe na vizualno praćenje i na percepciju dubine što će u kasnijoj fazi biti važno kod čitanja i pisanja
 • RAZVOJ FINE MOTORIKE- Puzanje utječe na razvoj lukova na dlanovima što je bitno kod hvata, te u kasnijoj fazi kod pisanja, sviranja instrumenata, sportova sa loptom
 • RAZVOJ SAMOPOUZDANJA- Puzanjem dijete svladava razne prepreke na koje nailazi i samostalno dolazi do željenog predmeta ili osobe

 

Savjeti za poticanje puzanja…

 1. POTIČITE BORAVAK U POTRBUŠNOM POLOŽAJU– boraveći na trbuhu djeca razvijaju snagu mišića u ramenima, rukama, leđima i trupu što im pomaže da lakše nauče puzati. Stavljajte djecu u potrbušni položaj u budnom stanju već od rođenja.
 1. POSTAVITE IH PREKO SVOJE NOGE, SROLANE DEKE ILI MALE LOPTE- na taj način će iskusiti četveronožni položaj, razvijati će snagu u rukama, ramenima, kukovima, nogama i leđima a podloga ispod trbuščića će im dati stabilnost. Pomičite ih u tom položaju naprijed-natrag, te desno-lijevo.
 1. STAVITE IGRAČKE I GRICKALICE IZVAN DOSEGA RUKE – stavite igračku ili grickalicu za koje je vaše dijete zainteresirano malo dalje od djeteta kako bi ih potaknuli na puzanje do igračake ili grickalice.
 1. DAJTE DJETETU PROSTORA– osigurajte djetetu dovoljno prostora za kretanje, te ograničite vrijeme koje dijete provodi u nosiljci, dječjoj stolici, hranilici, viperu i sličnoj opremi. Neka što više vremena provodi na podu.
 1. OHRABRITE IH– spustite se s njima na pod i zajedno s njima pužite, ohrabrujte ih veselim i motivirajućim tonom, upotrijebite ohrabrujuće riječi i uzbuđenje u svom glasu kako bi vaše dijete znalo koliko ste sretni.

 

Djeca najčešće počinju puzati između sedmog i desetog mjeseca starosti. Neka djeca sasvim preskoče fazu puzanja i počinju se podizati i oslanjati na noge, te u konačnici hodati. To nije nužno loše ili štetno za razvoj djeteta, ali puzanje ima toliko dobrobiti da bi svakako trebalo dijete motivirati na puzanje, čak i ukoliko je već naučilo hodati. U takvom slučaju se možete igrati sa djetetom na podu postavljajući mu razne prepreke ispod kojih se treba provlačiti.

Neka puzanje postane zabava (i trening) za cijelu obitelj!