Porod je posebno i osnažujuće iskustvo, veliki događaj u životu jednog para. U životu se za velike i važne događaje uvijek pripremamo. Učimo za ispite, treniramo za sportske događaje, planiramo vjenčanje, a sve u svrhu najboljeg ishoda. Pa, iako je porod prirodan i spontan, trebali bi pripremiti tijelo i um kako bi imali najbolji mogući ishod!

Pripremite se kroz ovih 5 koraka:

1. PAZITE NA DRŽANJE – pravilna postura je jako važna! Trebali bi držati stopala paralelna, težinu prebaciti na pete, zdjelicu držati u neutrali, rebra spustiti dolje prema zdjelici i izdužiti stražnju stranu vrata.

2. BUDITE AKTIVNI – Naša populacija provodi previše vremena u sjedećem položaju, i to najčešće u krivom položaju. To negativno utječe na tijelo, dovodeći do lošeg držanja, smanjene fleksibilnosti i snage. Hodanje je jedan od najjednostavnijih načina da pokrenete svoje tijelo! Hodanje pozitivno utječe na snagu, izdržljivost i kondiciju, te vam omogućava boravak na svježem zraku. Osim hodanja dobro bi bilo ubaciti još 2-3 puta tjedno jednu aktivnost za trudnice kojom ćete dodatno pripremati tijelo za porod i lakšu trudnoću bez bolova.

3. NAUČITE PRAVILNO DISATI – za trudnoću bez bolova i za lakši i brži porod jako je važan način na koji dišete. Pravilno disanje stabilizirati će vam trup, opustiti zdjelične mišiće, utjecati će na bolju opskrbu bebe kisikom i hranjivim tvarima, na porodu će vam se bolje lučiti hormon oksitocin i brže ćete se otvarati. Pravilno disanje, odnosno dijafragmalno disanje počnite uvježbavati još u trudnoći. Time ćete utjecati i na pravilno pozocioniranje bebe za porod.
Link na dijafragmalno disanje.

4. MOBILIZIRAJTE ZDJELICU – za lakši porod zdjelica treba biti pokretna! Na porodu se kosti zdjelice pomiču i tako se olakšava prolaz bebi. Ukoliko je zdjelica ograničena previše stisnutim mišićima i skraćenim ligamentima, onda se neće dovoljno otvoriti za porod te će porod duže trajati i biti će bolniji. Mobilnost zdjelice povećavaju vježbe poput kruženja zdjelicom, podvlačenje zdjelice, vježba “mačka”, istezanje stražnje strane bedara i listova, te sjedenje na sredini sjednih kvrga na način da se ne podvlači zdjelica.

5. RELAKSIRAJTE SE – ralaksacija ima brojne pozitivne učinke za mamu i za bebu. Relaksacijom se smanjuje stres i tjeskoba, poboljšava imuni sustav, snizuje krvni tlak, smanjuje razina hormona kortizola i adrenalina što bebi daje osjećaj sigurnosti i zaštite. Također se povećava razina hormona endorfina koji djeluje kao prirodni opijat, odnosno smanjuje razinu boli na porodu.

Kada početi sa ovih 5 koraka?

Nikad nije prerano za početi! Što prije počnete, to će ishod biti bolji! Pročitajte si još poneku knjigu pripreme za porod, te poslušajte tečaj pripreme za porod kako bi bili još spremniji.

I onda vam preostaje samo nadati se najboljem mogućem ishodu znajući da ste dale sve od sebe!